ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-2012
ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΑΣ
MAΘΗΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΈΣ ΤΕΧΝΕΣ
(ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ)
ΘΕΜΑ 3
Αρχικά επιλέξετε μια θεματική που θα θέλατε να εξερευνήσετε..
OI ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ
Α. το-κουτί-της-Πανδώρας
Από αυτό τον μύθο είναι γνωστή μέχρι σήμερα η φράση «Κουτί της Πανδώρας»: λέγεται ότι κάποιος «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας» όταν κάνει μια φαινομενικά ασήμαντη πράξη που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
▪ Ο αστεροειδής 55 Πανδώρα, που ανακαλύφθηκε το 1858, και ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου Πανδώρα, που ανακαλύφθηκε το 1980, πήραν το όνομά τους από το μυθικό αυτό πρόσωπο.
[Επεξεργασία]
Η Πανδώρα (παν + δώρα) είναι αρχετυπική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, όπου αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών κατά τον Ησίοδο και αντίστοιχη της βιβλικής Εύας. Ο μύθος της Πανδώρας, όχι τόσο ως αρχετυπικής μορφής, μητέρας όλων των γυναικών, αλλά ως αιτίας όλων των παθών, λόγω της περιέργειάς της, έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, από ανοησία, περιέργεια ή σκόπιμα, η Πανδώρα σύμφωνα με το μύθο αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες σε ένα πιθάρι -το οποίο κατά λάθος καθιερώθηκε να αναφέρεται ως κουτί. Η αρνητική στάση του Ησίοδου και ο μισογυνισμός που εκδηλώνεται στα σχετικά κείμενά του -με την Πανδώρα πιθανόν ως αφορμή- αποδίδεται από ορισμένους ερευνητές και σε κατάλοιπα της μεταβατικής εποχής, από τη μητριαρχία στην πατριαρχία χωρίς φυσικά να αποκλείονται και άλλες λογικές ερμηνείες.
Β. εικονικό-πραγματικό
It can be considered a post-convergent art form, containing all previous media as subsets[2]. Since virtual art consist of virtual reality, augmented reality, or mixed reality, it can be seen in other aspects such as video games and movies. As virtual art covers such a wide array of mediums it is a catch-all term for specific focuses within it. Unlike most art forms, with virtual art one can become a recognizable figure in the community with little to no experience. For example, a screen shot taken out of a video game with the help of the internet can go viral and quickly become a phenomenon.
Γ. συναισθησία-αναισθησία
Από wikipedia: “Η συναισθησία συναντάται σε κάποια μορφή της σε έναν στους 2.000 ανθρώπους [1], ενώ η εμφάνισή της είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική. Σχετική έρευνα που έγινε από τον νευρολόγο V. S. Ramachandran στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο έχουν δείξει σύμφωνα με επιστήμονες ότι διαδικασίες παρόμοιες με τη συναισθησία ίσως είναι βασικές στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε μεταφορές και στο να είμαστε δημιουργικοί.[2][3] Σύμφωνα με τον παραπάνω ερευνητή δεν είναι σύμπτωση το ότι η συναισθησία είναι οχτώ φορές περισσότερο συνηθισμένη ανάμεσα στους συγγραφείς και στους καλλιτέχνες. Η πιο συνηθισμένη μορφή συναισθησίας είναι η συσχέτιση γράμματος/αριθμού με χρώμα [4]. Το μοτίβο της συσχέτισης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ίδιοι οι συναισθητικοί συχνά αγνοούν το ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Η συναισθητική συγγραφέας Patricia Lynne Duffy αναφέρει, “μία μέρα, είπα στον πατέρα μου, ότι για να γράψω ένα R το μόνο που είχα να κάνω ήταν να προσθέσω στο P μία μικρή γραμμή από κάτω. Ένοιωσα μεγάλη έκπληξη όταν κατάλαβα ότι μπορούσα να μετατρέψω ένα κίτρινο γράμμα σε πορτοκαλί απλά προσθέτοντας μία γραμμή [5]“.”
http://synaesthesia-anaesthesia.blogspot.com/
Μετά από την έρευνα σας και πάνω στη θεματική σας να φέρετε στο εργαστήριο και να παρουσιάσετε μια σειρά από *σημειώσεις με όποιο/α μέσο/α επιλέξετε.
Οι ιδέες θα πρέπει να συνδέονται και να ερμηνεύουν τις θεματικές .
*σημειώσεις με όποια μέσα επιλέξετε
1. κείμενο-ήχους και σχέδια για κατασκευή τρισδιάστατης εγκατάστασης η τρισδιάστατου αντικειμένου κ.λπ.,
2video-κινούμενη εικόνα stop motion animation-animation-web project
Δ. όνειρο-ταυτότητα-σύνορο –Alternatives: Global, Local, Political
Dreams are successions of images, ideas, emotions, and sensations that occur involuntarily in the mind during certain stages of sleep.[1] The content and purpose of dreams are not definitively understood, though they have been a topic of scientific speculation, philosophical intrigue and religious interest throughout recorded history. The scientific study of dreams is called oneirology. Science has proven to an extent that all mammals dream. The scientific approach to dreams has been conducted through the discovery of REM sleep.
One place after another: site-specific art and locational identity Από τον/την Miwon Kwon http://books.google.com/books?id=s8KviDnz1SwC&lpg=PP6&ots=F3lvP-Ukim&dq=ART%20IDENTITY%20BORDER&lr&hl=el&pg=PP6#v=onepage&q=ART%20IDENTITY%20BORDER&f=false Indigenous aesthetics: native art, media, and identity Από τον/την Steven Leuthold *stop motion animations (σειρά από στατικές εικόνες/σκίτσα, γράμματα, φωτογραφίες, κ.λπ. που παράγουν κινούμενη εικόνα) Το κάθε δευτερόλεπτο (μονάδα του χρόνου) απαιτεί μια σειρά (τουλάχιστον 14) από σχέδια-φωτογραφίες-κείμενα-collage κ.λπ. ( που βρίσκονται σε σχέση μεταξύ τους και παρέχουν την πληροφορία που αναπτύσσεται στη διάρκεια του χρόνου. Συνεπώς μια σειρά από 140 frames-σχέδια, φωτογραφίες για χρόνο 10 sec. Η καταγραφή σας μπορεί να προκύψει με την χρήση μικτών τεχνικών που ενσωματώνουν σχέδια, collage, μακέτες ή κ.α. στοιχεία (πηλό, υγρά) Στόχος μας είναι η καταγραφή της ” μεταμόρφωσης” των στοιχείων του χώρου(κτίρια, αντικείμενα, δραστηριότητας, συμπεριφορές κ.λπ.) που μας αφορούν στη διάρκεια του χρόνου , Στόχος είναι να ‘κινήσετε’ στοιχεία της αναπαράστασης του χώρου (αντικείμενα, δραστηριότητες, κτίρια, ήχους ) που μας αφορούν.