Selected Courses on Digital Art-UOWM

28 Μαρτίου 2025

syllabous

Filed under: K2>S — admin @ 17:55

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016- ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Τέχνη και Τεχνολογία)

Κωδικός : Εψεφ.1

Ώρες Διδασκαλίας : Τετάρτη 9.00-13.00

Περιοχή: Εργαστήριο Πολυμέσων 

Γενική περιγραφή του μαθήματος

Το μάθημα των  ψηφιακών τεχνών εισάγει τον υπολογιστή σαν ένα εργαλείο παραγωγής εικαστικού έργου. Ενθαρρύνει τους φοιτητές/τριες να συνδυάσουν τα νέα μέσα και τη θεωρία της τέχνης, με παράλληλη ανάπτυξη της τεχνικής τους  και της αίσθησης  του οπτικού σχεδιασμού. Δίνεται έμφαση στη δημιουργική σκέψη, στο πειραματισμό και στα συστήματα διανομής της οπτικής επικοινωνίας. Εστιάζει στα μέσα ενημέρωσης με βάση το χρόνο (video και animation) καθώς και στη γνωριμία της διαδραστικότητας. Γίνεται παρουσίαση των βασικών μεθόδων εννοιολογικής επεξεργασίας , ταξινόμησης και σύνθεσης του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει την ανάπτυξη γραμμικού και μη γραμμικού σεναρίου, την δημιουργία storyboard και την ψηφιακή επεξεργασία-μοντάζ της κινούμενης εικόνας και του ήχου. Γίνεται εισαγωγή στις αισθητικές, τεχνικές και εννοιολογικές δυνατότητες της δισδιάστατης κινούμενης εικόνας με στόχο την κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών και εννοιών της πλαστικής γλώσσας της. Έμφαση δίνεται στην εννοιολογική διερεύνηση  των σχέσεων ανάμεσα στην εικόνα και τον ήχο.  Οι παρουσιάσεις περιλαμβάνουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη των κλάδων των ψηφιακών τεχνών, την επίδραση της τεχνολογίας και την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της κοινότητας των πρωτοπόρων στην ηλεκτρονική τέχνη και το σχεδιασμό. Το μάθημα διεξάγεται με διαλέξεις , παρουσιάσεις και κριτικές εργασιών.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά :

Δίσκος αποθήκευσης εργασιών και μέσα καταγραφής  

Οι φοιτητές/τριες του μαθήματος μπορούν να χρησιμοποιούν τους Η/Υ του εργαστηρίου τις ώρες που είναι ανοιχτό αλλά θα πρέπει να αποθηκεύουν τις εργασίες τους στον ατομικό τους σκληρό. Οι φοιτητές/τριες του μαθήματος μπορούν να δανείζονται μέσα καταγραφής (φωτογραφικές μηχανές με δυνατοτητα καταγραφής κινούμενης εικόνας και ήχου) από το εργαστήριο φωτογραφίας.

Βιβλίο οπτικών σημειώσεων

Απαραίτητο βοήθημα στη διάρκεια των μαθημάτων και όχι μόνο αποτελεί το Βιβλίο οπτικών σημειώσεων. Στο βιβλίο οπτικών σημειώσεων γίνεται καταγραφή  σκέψεων, ιδεών, αποσπασμάτων από κείμενα, ομιλίες η διαλέξεις, σκίτσων και γενικότερα οποιουδήποτε υλικού μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για την ανάπτυξη και επεξεργασία των ασκήσεων σας.

Παρακολούθηση μαθημάτων

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και αποτελεί σημαντικό μέρος της τελικής αξιολόγησης. Στη περίπτωση που ο φοιτητής φοιτήτρια υπερβεί το μέγιστο όριο απουσιών όπως αυτό καθορίζεται από τον οδηγό σπουδών (30%) είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει το μάθημα. 

Παρουσίαση εργασιών (30% βαθμού)

Η παρουσίαση των εργασιών σας αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της σπουδής στο εργαστήριο και πρέπει να γίνεται τις ημερομηνίες που καθορίζονται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Video Art by Michael Rush εκδόσεις Thames@Hudson

Benjamin, Walter. “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction,” 

in Illuminations – Walter Benjamin, edited by Hannah Arendt. New York: Shocken, 1968 (originally published in 1936)

Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν, Η μορφή του φιλμ, μτφ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Σφήκας, εκδόσεις Αιγόκερως, 3η έκδοση Αθήνα 2003                                                                                                 

Roland Barthes, Ρητορική της Εικόνας, Η Τρίτη Έννοια, στο: Εικόνα – Μουσική – Κείμενο, Αθήνα:Πλέθρον.
Nτεμπόρ, Γκυ, In girum Imus Nocte et Consumimur Igni, Αθήνα: Γαβριηλίδης.
Αιζενστάιν, Σεργκέι Μιχαήλοβιτς, Η μορφή του φιλμ, μτφ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Σφήκας, Αθήνα: Αιγόκερως, 2003.
Μπαλάζ, Μπέλα, Το σενάριο, ο ήχος, το μοντάζ, μτφ. Μ. Μωραΐτης, κινηματογραφική θεωρία 7, Αθήνα: Αιγόκερως, 1992.
Αντρέι Ταρκόφσκι Σμιλεύοντας το Χρόνο  Εκδόσεις Νεφέλη
Το μοντάζ Αθήνα:Αιγώκερος

Αξιολόγηση
Η παρουσία στο εργαστήριο είναι υποχρεωτική.
Καθυστέρηση στην ημερομηνία παράδοσης των εργασιών έχει επιπτώσεις στη  βαθμολογία.
Η αξιολόγηση βασίζεται στα εξής:
1. Συμμετοχή στο εργαστήριο
2. Πρόοδος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου
3. Ασκήσεις και Θέματα (  Έκφραση και Επικοινωνία – Έρευνα και concept  – Πρωτοτυπία
– Εκτέλεση )

4. βιβλίο σημειώσεων- καταγραφής ιδεών, μετασχηματισμών άλλων έργων- χώρος προσχεδίων, κειμένων, συνδυασμού  κ.λπ.)

Μάθημα 1.  

Εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο. Η έννοια και η λειτουργία του σεναρίου.  Η έννοια-λειτουργία-σημασία και οι τεχνικές του storyboard.  Προβολή επιλεγμένων παραδειγμάτων και άσκηση πάνω στο storyboard. Τεχνικές σύνθεσης και επεξεργασίας δισδιάστατης ψηφιακής εικόνας . Παράδοση ,επεξήγηση θέματος. Παρουσίαση και συζήτηση πάνω στην αισθητική των μέσων ενημέρωσης(Irwin Edman)

Μάθημα 2.

Σύνθεση και επεξεργασία  ψηφιακής εικόνας. Η έννοια του collage στη δυσδιάστατη ψηφιακή εικόνα. Η έννοια του bitmap και vector based image. Τεχνικές Συνέχεια στις  τεχνικές δημιουργίας, σύνθεσης και επεξεργασίας δισδιάστατης ψηφιακής εικόνας με παρουσίαση των ανάλογων λογισμικών (Hue-Saturation-Modes-Channels-Color correction). βελτιστοποίησης υλικού (optimization).

Μάθημα 3.

Διερεύνηση της κινηματογραφικής γλώσσας. (Cinematic Syntax- Separation-Parallel action-Familiar image). Εισαγωγή στη ψηφιακή δυσδιάστατη κινούμενη εικόνα με ήχο. Παρουσίαση των πλαστικών μέσων της κινούμενης δυσδιάστατης εικόνας. Παρουσίαση επιλεγμένων παραδειγμάτων και σχολιασμός. Θεωρία και εφαρμογή με χρήση των ανάλογων λογισμικών.

Μάθημα 4.

 Κατανόηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της λήψης και εισαγωγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά της (μέθοδοι λήψης-γωνία λήψης –κοντινό μακρινό πλάνο, σημείο λήψης, εξερεύνηση φωτισμού, το δισδιάστατο πεδίο και οι δυνάμεις του κάδρου, το τρισδιάστατο πεδίο-βάθος και όγκος, δημιουργία-καταγραφή ήχου). Περιπλάνηση και καταγραφή υλικού.

Μάθημα 5.

Η τέταρτη διάσταση ο χρόνος και οι κύριες κινήσεις.  Η Πέμπτη διάσταση –ήχος και εικόνα ( sound & noise.  space/location, pitch,timbre,duration,κ.λπ.) Κατηγορίες(Format), οι διαχωρισμοί (οι κατηγορίες όπως αναπτύχθηκαν), οι μεθοδολογίες .  Σχολιασμός και ανάλυση επιλεγμένων σκηνών (sequences and shots). Σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της video τέχνης. Ανάλυση σχέσεων εικόνας και ήχου. Παράδοση ,επεξήγηση θέματος. Περιπλάνηση και καταγραφή υλικού.

Μάθημα 6.

Σχέσεις εικονικού και πραγματικού χώρου. Εισαγωγή στο Τρισδιάστατο ψηφιακό χώρο.  Εισαγωγή στις βασικές αρχές τρισδιάστατου modeling , animation και ανάλογα με τις διδακτικές ανάγκες των φοιτητών (Modeling: Polygonal modeling, Splines and Patches, Cordinates systems, Common Modeling Techniques. Modeling: Transformations, Common Modeling Techniques Rendering: Surface Characteristics )

Μάθημα 7.

Ενδιάμεση παρουσίαση. Τα ζητούμενα της ενδιάμεσης παρουσίασης αναφέρονται σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των ασκήσεων που έχουν γίνει στο εργαστήριο. Σχολιασμός εργασιών –διορθώσεις και  τεχνική υποστήριξη.

Μάθημα 8.

Μοντάζ-Το μοντάζ ως θεμέλιο της κινηματογραφίας. Οι μέθοδοι του μοντάζ :Διανοητικό Μοντάζ-Δημιουργικό Μοντάζ-Μοντάζ συσχετισμού ιδεών- Μεταφορικό Μοντάζ-Αλληγορικό και Ποιητικό Μοντάζ- Ρυθμικό Μοντάζ-Εσωτερική ταχύτητα Πλάνων-Ο Ρυθμός στις ομιλούσες ταινίες-Αλληγορικοί συσχετισμοί εικόνας και ήχου. Παράδοση ,επεξήγηση θέματος Τεχνικές υλοποίησης με τα ανάλογα λογισμικά.

Μάθημα 9.

Συνέχεια διάλεξης πάνω στο μοντάζ- τεχνικές υλοποίησης. Τεχνικές Compositing.

Η έννοια της ψηφιακής εγκατάστασης στο χώρο. Παρουσιάσεις ασκήσεων στο χώρο.

Μάθημα 10.     

Η έννοια του ανιμάτιον και η σχέση του με την σύγχρονη τέχνη σε διαφορετικές εκφάνσεις της.

-παρουσίαση της ιστορίας του και της χρήσης του σε διαφορετικά πεδία- σύγχρονες ψηφιακές παραγωγές με τη χρήση  ανεπτυγμένων λογισμικών και μεθόδων- διαφορετικές μέθοδοι υλοποίησης (αναλογικές και ψηφιακές) .Παραδείγματα  χρήσης  τρισδιάστατων κινούμενων γραφικών και σχολιασμός. Παρουσίαση εννοιών όπως : Modeling: Boolean Operations and Trims-Animation: Introduction, Key framing Simple Transformations, Interpolations.,Camera Animation, Motion Paths, Shape changes -Rendering:  Lights and Rendering, Final Frame consideration.

Μάθημα 11.

 Παρουσιάσεις προτάσεων-εργασιών Διόρθωση και σχολιασμός προτάσεων. Τεχνική υποστήριξη στα ανάλογα λογισμικά (Photoshop,Premiere,AfterEffects,3dMax).

Μάθημα 12.

Εισαγωγή στης διαδικτυακές εφαρμογές. Υπερκείμενα-υπερσυνδέσεις . Κοινωνικά δίκτυα – Εφαρμογές και σχέσεις- Διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Παρουσίασα επιλεγμένων παραδειγμάτων και σχολιασμός.  Αναρτήσεις εργασιών στα κοινωνικά δίκτυα.  Παρουσίαση εργασιών στο διαδίκτυο.

Μάθημα 13.

Διάλεξη για το παιχνίδι (games of construction): Δίνεται έμφαση στη λειτουργία του παιχνιδιού στη δημιουργία μηχανισμών ανάπτυξης στο σχεδιασμό. Παρουσιάσεις Εργασιών-Σχολιασμός

Τεχνική υποστήριξη

Επίσης πληροφορίες για τα μαθήματα του εξαμήνου μπορείτε να δείτε και στοhttp://nonlinearposts.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν Σχόλια

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress

error: Content is protected !!