———————————————————————————————————————
FumeFX Stereoscopic 3D
Ένα δεύτερο δείγμα, αυτή τη φορά προσέθεσα και καπνό στο σημείο της πρόσκρουσης.
Το θετικό είναι ότι μπορώ και μεταφέρω την τριδιάστατη θέση των φώτων (πχ. Ήλιος) και των καμερών από το 3ds Max στο After Effects (με ένα plugin που λέγεται Max2AE) και έτσι μπορώ και βάζω 3d lens flares, 3d noise και άλλα εφέ μέσα στο After Effects, τιρώντας τις διαστάσεις και τις αποστάσεις που έχω στο Max.
Στερεοσκοπικό δείγμα, η συμπίεση του blogger καταστρέφει το αποτέλεσμα
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται καλύτερα το αποτέλεσμα
————————————————————————————————————
Meteor Tails/Impacts Final
-Άλλαξα αρκετά από τα path constraints των μετεωριτών, λόγω του ότι στένεψα το εύρος του φακού και αρκετοί μετεωρίτες “πέφτανε” εκτός κάδρου.
-Έφτιαξα το procedural σύστημα που παράγει την έκρηξη από την πρόσκρουση στον πλανήτη.
Επειδή οι μετεωρίτες είναι πολλοί (34) η εξομοίωση στο fumeFX δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα FumeFX Grid. Πρέπει να την “σπάσω” σε πολλά διαφορετικά grids, όπου στο καθένα θα εξομοιώνονται μέχρι 5-6 προσκρούσεις. Αυτό χρειάζεται αρκετά έξτρα βήματα, κάθε fumeFX event πρέπει να ρυθμιστεί ανεξάρτητα για να συμπεριλαμβάνει τα σωστά sources και στις σωστές διάρκειες, αλλιώς δε μου φτάνει η μνήμη για να κάνω την εξομοίωση.
Έχω καταλήξει στο πόσο μικρό θα είναι το voxel spacing των grids, δεν είμαι σίγουρος ακόμα για τα χρώματα των μετεωριτών. Σκέφτομαι μήπως βάλω συμπληρωματικά (πχ πορτοκαλί φωτιά-μωβ καπνός) αλλά φοβάμαι μη βγει πολύ κιτς.
———————————————————————————————————–
Ξανά-μανά, του-ρου, ρου-ρου-ρου…
Το PFlow engine βάρεσε συνολική διάλυση, δε δουλεύει κανένα από τα particle systems.
Πρέπει να τα ξαναφτιάξω όλα από την αρχή!
————————————————————————————————————
Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012
Progress Report
Ok, έχει περάσει μία εβδομάδα (τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν έχω ημερομηνίες στα post μου, ωραίο αρχείο κρατάω) από το τελευταίο μου post και έχω αρχίσει να απελπίζομαι με τη ματαιότητα του όλου εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα δε με ικανοποιούν καθόλου και η διαδικασία είναι απίστευτα χρονοβόρα.
Έχω χωρίσει την εξομοίωση σε 7 μέρη (7 FumeFX grids), κάθε μέρος παίρνει περίπου μισή μέρα simulation, μόνο και μόνο για να δω ότι έχει λάθη και ξανά από την αρχή.
Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την τροχιά που διαγράφουν οι μετεωρίτες.
Αρκετοί από αυτούς περνάνε από σημείο όπου περνάει και η κάμερα, με αποτέλεσμα οι ουρές τους να “βγαίνουν” μπροστά από το σημείο σύγκλισης (την οθόνη δηλ.), πράγμα που δημιουργεί πολύ κακό στερεοσκοπικό αποτέλεσμα.
Το θετικό είναι ότι ξαναέφτιαξα το Particle flow system που δημιουργεί procedurally τα δέντρα, αυτή τη φορά πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά από πλευράς system resources.
Μου μένει να ξανακάνω το τελικό δέντρο, την έκρηξη του Ήλιου και τις αρχικές εκρήξεις της Γης όταν την πλησιάζει η κάμερα…
Και φυσικά, μετά ατελείωτες ώρες render εις διπλούν, λόγω της στερεοσκοπίας…
————————————————————————————————————————-
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
FumeFX simulations done
Τελείωσα τις εξομοιώσεις και στα 7 grids, παραπάνω είναι ένα πρόχειρο τεστ για να επαληθεύσω ότι όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει.
Ως προς τους μετεωρίτες και τις ρίζες/δέντρα, μένει να φτιάξω το τελικό δέντρο και να σκεφτώ έναν πρακτικό τρόπο να βγάλω σε διαφορετικά render passes καπνούς/εκρήξεις, σκιές, Γη, δέντρα. Την προηγούμενη φορά είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το matte/shadow material και δεν είχα βγάλει τις σκιές σε διαφορετικά passes.
Επίσης, πρέπει να ρυθμίσω τη θέση της φωτεινής πηγής, παρατηρώ ότι είναι πολύ κοντά στον πλανήτη και οι μετεωρίτες δεν ρίχνουν παράλληλες σκιές όπως θα όφειλαν άμα φωτίζονταν από μία μακρινή πηγή φωτός.
————————————————————————————————————————–
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012
RENDER PASSES
(Anaglyph 3d)
Άρχισα τα render passes σε full resolution (1920×816, 2.35 ratio) και για τα δύο μάτια. Ξεκίνησα με τους μετεωρίτες, βγάζω diffuse pass μέσα στο οποίο υπάρχει και alpha channel + shadows (οι ρίζες και η Γη είναι matte objects). Τα 1820 frames παίρνουν περίπου 48 ώρες ανά μάτι… Ελπίζω τα passes των ριζών, των σύννεφων και της γης να μην χρειαστούν αντίστοιχο χρόνο…
Άλλαξα και την τελευταία πρόσκρουση, ο 34 μετεωρίτης που “γονιμοποιεί” το δέντρο της ζωής, είναι διπλός και οι ουρές του σχηματίζουν σπείρα (υπονοούμενο για το DNA, ντααα).
Αριστερό μάτι μόνο.
Αυτή τη στιγμή το δεξί μάτι θέλει μία μέρα render ακόμα για να φτάσει σε αυτό το σημείο.
—————————————————————————————————————————
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012 (λίγο πριν τα μεσάνυχτα)
Ανέβασα ένα τεστ από τους μετεωρίτες στο Youtube για να τσεκάρω τη μέθοδο με την οποία δέχεται στερεοσκοπικό υλικό. Πρέπει να πας στα advanced options και να του πεις ότι είναι 3d, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω μεθόδους: Split screen οριζοντίως ή καθέτως…
Αυτό σημαίνει ότι κανείς πρέπει να έχει προβλέψει από το After Effects έτσι ώστε το βίντεο να είναι προετοιμασμένο σε ένα από τα δύο αυτά φορμά…
Μπορείτε να δείτε το βίντεο ακολουθώντας το link παρακάτω, αφού όμως πρώτα κάνετε login στο Youtube account σας, αλλιώς δε θα παίξει επειδή το έχω κάνει private (it’s work in progress after all).
Επιλέξτε HD και αν έχετε τη δυνατότητα για στερεοσκοπική θέαση κάντε κλικ εκεί που λέει 3d και επιλέξτε την κατάλληλη μέθοδο θέασης (anaglyph, interleaved κλπ)
http://www.youtube.com/watch?v=dkmHUWl4AKQ&feature=youtu.b
By the way, η σκηνή δεν είναι μέχρι το τέλος διότι από το δεξί μάτι υπολείπονται ακόμα 600 frames, δηλ. περίπου 7 ώρες rendering ακόμα…
————————————————————————————————————————–
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012
Progress Report
Τελείωσα τα περισσότερα render passes και για τα δύο μάτια, μένουν ακόμα οι εκρήξεις κατά τη δημιουργία της Γης (όπου χρειάστηκε καινούριο paricle system) τις οποίες κάνω τώρα render και η έκρηξη (implosion) του Ήλιου (όπου πρέπει να φτιάξω το FPlow System, αλλά είναι σχετικά απλό συγκριτικά με όλα τα άλλα). Και στις δύο περιπτώσεις θα ακολουθήσω διαφορετική προσέγγιση από πριν, αντί για Afterburn θα χρησιμοποιήσω FumeFX.
Υπολογίζω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχω τελειώσει με το rendering.
Πρόκειται για έναν (ψηφιακό) καλλιτέχνη που κάνει ένα online course γύρω από την ανθρώπινη φιγούρα, χρησιμοποιώντας το
Zbrush 4 (πρόγραμμα ψηφιακής γλυπτικής). Μεταξύ άλλων, δείχνει και το workflow που ακολουθεί ο ίδιος, με όλα τα προγράμματα. Πολύ επίκαιρο και to the point νομίζω. Όχι θεωρίες, πράξη-πράξη-πράξη.
————————————————————————————————————————-
Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012
Earth explosions FumeFX-Failure
Τελείωσε η εξομοίωση και το rendering των εκρήξεων κατά τη δημιουργία της Γης, αλλά δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα…
Εκτός από ένα πολύ εμφανές visual bug, όπου (ένας θεός ξέρει για ποιο λόγο) εξαφανίζεται μέρος των εκρήξεων (μάλλον δεν έφτανε η μνήμη του υπολογιστή κατά τη διάρκεια της εξομοίωσης και “σκότωσε” μερικά voxels), η τροχιά και η γενική αίσθηση των ουρών που μένουν από τις εκρήξεις είναι πολύ “τετράγωνες”, όλη η σκηνή είναι πολύ στατική.
Το προηγούμενο particle flow σύστημα (αυτό που χρησιμοποιώ στο αρχικό βίντεο) είναι σαφώς πολύ καλύτερο, αλλά δε νομίζω ότι μπορώ να το εισαγάγω στην υπάρχουσα σκηνή (3ds max file scene) από προηγούμενο αρχείο.
Θα προσπαθήσω να βελτιώσω το καινούριο και ίσως επιστρέψω στην αρχική προσέγγιση με το Afterburn ως volumetric environment effect, αντί του Fume FX…
—————————————————————————————————————————
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012
EARTH EXPLOSIONS COMPLETED (AFTERBURN)
Οκ, τελείωσα τις εκρήξεις της γης, έφτιαξα από την αρχή ένα particle system που λειτουργεί περίπου όπως το αρχικό και χρησιμοποίησα το afterburn για volumetric effect.
Μετά από δεκάδες αποτυχημένες απόπειρες, κατέληξα να χρησιμοποιήσω λιγότερα particles από ότι είχε η αρχική σκηνή, διότι για κάποιον λόγο κολλούσε όταν έφτιαχνα cache files. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι διακριτά τα επιμέρους particles από σεβαστή απόσταση, δημιουργώντας την αίσθηση των πυρωμένων κομματιών λάβας, παρά ατμών και αερίων που είχα αρχικά κατά νου. Το πέρασμα θα είναι τόσο γρήγορο όμως που όλα αυτά δε θα φαίνονται ούτως ή άλλως.
Απομένει η έκρηξη του Ήλιου και μετά compositing…
————————————————————————————————————————–
Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 (2:22 πμ)
RENDERING COMPLETE – COMPOSITING EARLY STAGES
Τελείωσα με τα renders στο Max. Πάνω από 60 Gb αρχεία, προσθέστε σε αυτά άλλα 350 Gb cache files… Γέμισε ο γρήγορος σκληρός μου (velociraptor) και τώρα μεταφέρω από δω και από κει αρχεία…
Τελικά χρησιμοποίησα το Krakatoa για την έκρηξη του Ήλιου… Το Afterburn δεν έδινε ικανοποιητικά αποτελέσματα και το FumeFX σε τέτοια έκταση είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί με τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου…
Δύο πρώτα δείγματα από το αριστερό μάτι.
Η διαδικασία τώρα είναι η εξής: Πρώτα θα φτιάξω τελείως το ένα μάτι και μετά θα κοπιάρω όλα τα settings στο άλλο. Θεωρητικά, αυτή η μέθοδος θα μου διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν όλες οι ρυθμίσεις σωστά. Το βασικό μειωνέκτημα είναι ότι δεν θα ξέρω ποιο είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που κάνω (CC, tint, blurs κλπ) σε στερεοσκοπικό χώρο, παρά μόνο αφού θα τις έχω ‘ηδη πάρει…
Τέλος, επιδή οι διαστάσεις είναι τεράστιες (σχεδόν HD) το μηχάνημα σέρνεται, δεν ανταποκρίνεται όταν χρησιμοποιώ τα original αρχεία από το Max (tiff files with alpha), υποχρεωτικά λοιπόν χρησιμοποιώ proxies στο After Effects, workflow το οποίο ακολουθώ για πρώτη φορά και δεν ξέρω πως θα μεταφέρω τα του ενός ματιού στο δεύτερο, μιας και το κλασικό ALT+Drag για την αντικατάσταση των layers δε θα λειτουργήσει τώρα που τα έχω αντικαταστήσει με proxies…
Αλλά είμαι πολύ κουρασμένος για να το σκεφτώ περαιτέρω αυτή τη στιγμή… Όταν θα έρθει αυτή η ώρα, θα δούμε τι θα γίνει…
————————————————————————————————————————–
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 (3:11 πμ)
COMPOSITING – POST – PRODUCTION COMPLETE!
Ακόμα δεν το πιστεύω ότι έφτασα σε αυτό το σημείο…
Έχω ανάμικτα συναισθήματα, τα οποία μετριάζονται από μία απάθεια που μάλλον οφείλεται στην εξάντληση, αλλά κυμαίνονται μεταξύ “χμμμ, τελικά λειτουργεί” και “ε, και τί έγινε“, δηλαδή, ανακούφιση για την έκβαση του εγχειρήματος από τη μία, απογοήτευση για τη ματαιότητα των πραγμάτων από την άλλη…
Όπως και να’ χει το πράγμα τώρα, μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις των αρχικών μου στόχων, βρίσκομαι στη διαδικασία της μουσικής επένδυσης.
Λόγω μαλακισμένης συνθήκης μεταξύ της apple και της (μη) υποστήριξής της στα 64μπιτα windows, το πρόγραμμα μουσικής (Presonus Studio One v.2) που χρησιμοποίησα πρόσφατα για τη μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών, δεν υποστηρίζει βίντεο. Έτσι είμαι υποχρεωμένος να ξεθάψω το προηγούμενο sequencer (Cakewalk Sonar Pro audio 8.5 -τώρα πια είναι discontinued) που χρησιμοποιούσα και που έχω να το δουλέψω 3 χρόνια, έτσι ώστε τουλάχιστον να συγχρονίζεται ο ήχος με την εικόνα, κατά τη διάρκεια που συνθέτω τη μουσική.
Τέλος, για ακόμα μία φορά είμαι αντιμέτωπος με τον κακό μου εαυτό, αυτόν που κριτικάρει την κάθε μου επιλογή ως τετριμμένη, άσκοπη, αδιάφορη και επί το σύνολο μάταιη…
Το Sonar και η διαδικασία της ενορχήστρωσης σε 3 μόνιτορ
———————————————————————————————————————–
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 (16:02 μμ)
Διαμόρφωση του Blog-Προσθήκη συμπληρωματικού υλικού
Έκανα μερικές παρεμβάσεις στο Blog, έτσι ώστε να είναι πληρέστερη και πιο σαφής η ανάγνωση της δημιουργικής/τεχνικής διαδικασίας, από τα πρώτα στάδια μέχρι το τέλος. Αναλυτικότερα:
- Προσέθεσα στην αρχή το Storyboard, Animatic και μερικα από τα πρώτα τεστ σε περιβάλλον 3D
- Έβαλα τίτλους σε κάθε entry (αλήθεια, πως μεταφράζεται αυτό), συνοψίζοντας την κάθε ανάρτηση
- Προσέθεσα ένα δείγμα από το PFlow, έτσι ώστε να φανεί η διαδικασία δημιουργίας ενός node-based procedural system.
- Έβαλα links που παραπέμπουν στο τελικό βίντεο του ΙΣΜΕ με ήχο, και τα site των λογισμικών FumeFX και Particular, στην περίπτωση που κάποιος/κάποια ενδιαφέρεται να δει τα προγράμματα αυτά που χρισημοποίησα για τη δημιουργία του animation.
Όταν τελειώσω, θα κάνω έναν απολογισμό όλων των προγραμμάτων – plugin που χρησιμοποίησα, βάζοντας παραπεμπτικά link, ως φόρο τιμής (το λιγότερο) μιας και αυτά τα προγράμματα κοστίζουν μία μικρή περιουσία για να τα αγοράσει κανείς και δίχως αυτά δε θα ήμουν σε θέση να κάνω τίποτα…
————————————————————————————————————————
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012
Επέκταση Στερεοσκοπικού Βάθους
Κανονικό βάθος, όπως “βγήκε” από το 3ds Max
Μεγαλύτερο βάθος=μεγαλύτερη κλίμακα
Αποφάσισα να μεγαλώσω την απόκλιση μεταξύ των δύο ματιών, έτσι ώστε να “βυθιστεί” περισσότερο η εικόνα μέσα στην οθόνη. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι όπου υπάρχουν έντονες αντιθέσεις (brightness/contrast), γίνεται έντονα αισθητό το φαινόμενο να “περνάει” η πληροφορία που προορίζεται για το ένα μάτι, στο άλλο.
Η γενική αίσθηση βελτιώνεται όμως, για αυτό νομίζω ότι θα κρατήσω αυτή την εκδοχή…
Επί τη ευκαιρία βελτίωσα λίγο την έκρηξη του Ήλιου:
- Eίχε ένα μαύρο σημείο ακριβώς στο κέντρο της λάμψης (αποτέλεσμα του Additive συστήματος στα 32 bit color space του After Effect)
- Το displacement layer και το turbulent displace effect που είχα βάλει πάνω από τη λάμψη, δεν σέβονταν το στερεοσκοπικό βάθος, φαίνονταν πάνω στο γυαλί και ταυτόχρονα ο Ήλιος ήταν πολύ πιο πίσω (με αποτέλεσμα να μπερδεύει και να κουράζει πολύ το μάτι).
Επιστρέφω στη μουσική τώρα…
————————————————————————————————————————–
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012
GENESIS -STEREOSCOPIC 3D
DONE!
Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να το δείτε!!!
Με μεγάλη μου χαρά γράφω τα παραπάνω.
Η διαδικασία της μουσικής σύνθεσης, ενορχήστρωσης και τελικής παραγωγής, ήταν ένας αγώνας δρόμου, αλλά τελικά κατάφερα να την τελειώσω.
Πρέπει να κάνω μία εκκαθάριση όλων των αρχείων που χρησιμοποίησα σε αυτό το project, όπως γράφω παραπάνω, καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος των σκληρών δίσκων του υπολογιστή μου.
Στο επόμενο post, θα αναρτήσω αναλυτικά όλα τα προγράμματα που χρησιμοποίησα, καθώς και το κόστος τους.
———————————————————————————————————————
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012
SOFTWARE LIST
Σύνολο: 13825 ευρώ
Δεν ξέρω τι να σκεφτώ και τι συμπέρασμα να βγάλω από το αποτέλεσμα του απολογισμού αυτού. Αισθάνομαι περίεργα διότι από τα παραπάνω, μόνο τα Wallander Instruments κατέχω νόμιμα. Ανοίγουν πολλοί δρόμοι συζήτησης και προβληματισμού γύρω από την ηθική, τα πνευματικά δικαιώματα και τη νομιμότητα.
Είναι απόλυτο το ότι χρειάζεται κανείς τα παραπάνω προγράμματα? Όχι. Μπορεί να αντικαταστήσει κάποια από αυτά με open source λογισμικό και να κάνει τη δουλειά του. Όμως, θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο διότι:
- Συνήθως τα open source προγράμματα έχουν στρυφνό interface και είναι δύσχρηστα
- Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, υποστήριξη και video tutorials έτσι ώστε να μάθεις να τα χειρίζεσαι
- Δεν είσαι κατοχυρωμένος στην αγορά εργασίας άμα δε δουλεύεις τα mainstream προγράμματα.
Το animation και οι πολυμεσικές εκφάνσεις της τέχνης είναι ένα ακριβό σπορ. Σύμφωνοι, δεν αγοράζεις μάρμαρο, ή χρυσό που είναι το υλικό σου και το επεξεργάζεσαι… Το παραπάνω κόστος όμως αφορά καθαρά στα λογισμικά εργαλεία. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο εκάστοτε εξοπλισμός. Συν οι άπειρες εργατοώρες που απαιτούνται για την εκπαίδευσή πάνω στο τεχνικό μέρος, αυτόν που αφορά στο χειρισμό του μέσου δηλαδή. Χώρια το ότι δίχως πολύ εξειδικευμένο και πανάκριβο εξοπλισμό, στην πραγματικότητα ποτέ δεν είσαι μέσα στα πράγματα.
Φυσικά η τεχνολογία και η διαρκώς αυξανόμενη διεύρυνση της αγοράς και του μέσου, έχουν κάνει πολύ προσιτή την ενασχόληση με το αντικείμενο. Πριν από 20 χρόνια, ήταν αδιανόητο να κάνει κανείς animation στο σπίτι του. Σήμερα με μία ψηφιακή βιντεοκάμερα μερικών εκατοντάδων ευρώ, μπορείς να γυρίσεις ολόκληρη ταινία.
Αυτή είναι η τελευταία μου ανάρτηση στο blog, ήρθε η ώρα να προχωρήσω από αυτό το “έργο”. Θα μπορούσα να το βελτιώνω διαρκώς και συνεχίσω την καταγραφή της προόδου του στο blog, αλλά ήδη αισθάνομαι ότι έχει αποκτήσει ψυχαναγκαστική διάσταση η προσήλωσή μου αυτή και πρέπει να προχωρήσω παρακάτω.
Ηλίας-Δημήτρης Πιερράκος
————————————————————————————————————————-