Selected Courses on Digital Art-UOWM

13 Μαΐου 2025

Ο “ψηφιακός” καλλιτέχνης ως “συλλέκτης” και “αλχημιστής”

Filed under: E2>A,E2>S — admin @ 16:28

Η σημερινή συνάντηση για το μάθημα  των Ψηφιακών Τεχνών “Εµβάθυνση στις ψηφιακές τέχνες- Εικονικός χώρος και σύνθεση ΙΙ”  αφορά δράση σε εξωτερικό χώρο 

Το σημείο συνάντησης είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο τέλος της πόλης  δείτε στο χάρτη    https://maps.app.goo.gl/6j5Nd5W3X52cp7ax7

Ώρα συνάντησης 5μμ

Στόχος : Συλλογή υλικού (κείμενα, σκίτσα, φωτογραφίες, βίντεο. ήχους ) επιλεγμένου τόπου () και η ακόλουθη ερμηνεία του.  

Τοπίο ➔ Δεδομένα (Συλλογή υλικού)➔ Εμπειρία ➔ Νέα Μορφή

Δείτε τη συλλογή υλικού σας σας ως αφηρημένη πληροφορία (patterns, ήχοι, μορφολογίες) που αποτελεί  δομικό υλικό για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων (οργανωμένη συλλογή διαφορετικών αλλά συνδεδεμένων στοιχείων, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή να να συνδυάσουμε για να δημιουργήσουμε κάτι νέο*)

Η βάση δεδομένων είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί ένα ψηφιακό έργο, όταν εξελίσσεται με αλγοριθμικό τρόπο, με συνθέσεις που αντλούν υλικό από επιμέρους  η και αφανείς λεπτομέρειες που εκφράζουν την αίσθηση του χρόνου, του χρώματος , του φωτός , του ήχου κ.α.

* μια συλλογή από κομμάτια (εικόνες, ήχους, λέξεις), που μπορείς να διαλέξεις, να ανακατέψεις ή να ενώσεις για να φτιάξεις κάτι νέο.

Βιβλιογραφία

Database as Symbolic Form Lev Manovic

https://manovich.net/content/04-projects/022-database-as-a-symbolic-form/19_article_1998.pdf

“Αφού το μυθιστόρημα, και στη συνέχεια ο κινηματογράφος, προτίμησαν την αφήγηση ως τη βασική μορφή πολιτιστικής έκφρασης της σύγχρονης εποχής, η εποχή των υπολογιστών εισάγει το αντίστοιχό της – τη βάση δεδομένων. Πολλά αντικείμενα των νέων μέσων δεν αφηγούνται ιστορίες- δεν έχουν αρχή ή τέλος- στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ανάπτυξη, θεματική, μορφική ή άλλη, που να οργανώνει τα στοιχεία τους σε μια ακολουθία. Αντ’ αυτού, είναι συλλογές μεμονωμένων στοιχείων, όπου κάθε στοιχείο έχει την ίδια σημασία με οποιοδήποτε άλλο. Γιατί τα νέα µέσα προτιµούν τη µορφή της βάσης δεδοµένων έναντι άλλων; Μπορούμε να εξηγήσουμε τη δημοτικότητά τους αναλύοντας την ιδιαιτερότητα του ψηφιακού μέσου και του προγραμματισμού των υπολογιστών; Ποια είναι η σχέση μεταξύ της βάσης δεδομένων και μιας άλλης μορφής, η οποία παραδοσιακά κυριαρχεί στον ανθρώπινο πολιτισμό – την αφήγηση;”

Δεν υπάρχουν Σχόλια

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress

error: Content is protected !!